W niedzielę 30 sierpnia 2009 r na Placu Wolnica w Krakowie odbył się Finał Festiwalu Smaku.
O Grand Prix V edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku ubiegali się producenci żywności wyróżnieni podczas letnich półfinałów w Krakowie, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu, Oświęcimiu i Miechowie.
W Oświęcimiu podczas tegorocznego półfinału, Karp Wędzony zgłoszony przez Stowarzyszenie „Dolina Karpia” zdobył I Miejsce. Podczas Finału w Krakowie, odbył się plebiscyt publiczności i sukces tej potrawy został potwierdzony. Karp Wędzony zdobył I Miejsce w kategorii Tradycyjne Specjały. Dyplom i gratulacje na ręce Prezesa Stowarzyszenia „Doliny Karpia”, złożył Marek Sowa Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.
Przypomnijmy, że Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne. Impreza realizowana jest cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. W największych miastach regionu organizowane są eliminacje półfinałowe podczas których małopolscy producenci artykułów rolno -spożywczych prezentują swoje wyroby.
Podczas Finału Festiwalu Smaku panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu „Doliny Karpia” prezentowały wyroby rękodzielnicze. Naszą gminę reprezentowali: Stanisława Kucharczyk, Anna Wojciechowska, Danuta Kucharczyk, Kazimierz Stawowiak.
Galeria Fotograficzna >>> dalej